Om Anhörig i ett hav av känslor

I Sverige finns mer än en miljon anhöriga som vårdar eller stöttar en närstående med fysisk eller psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. Även om var och en har sin unika historia är det mycket som förenar oss.

Anhörig i ett hav av känslor ger röst åt våra berättelser. Om ovisshet och oro, otillräcklighet och frustration, skuld och skam, sorg och maktlöshet. En situation som kan utveckla oss som människor, men också utmana och slita ut oss. Det handlar om avgrunder och guppande känslohav, men också om stillsamma solgläntor och fascinerande utsiktsplatser.

Boken vänder sig till dig som själv är anhörig. Här kan du få igenkänning, förstå att du inte är ensam om det du går igenom och hitta vandringsstavar för din resa. Det är också en användbar bok för dig som möter anhöriga i din profession eller ditt ideella engagemang. Anhörig i ett hav av känslor finns både som inbunden bok och som ljudbok.

Klicka här för att läsa några korta utdrag ur boken.

Klicka här för att beställa boken.

Klicka här för att komma till en lista med tips på böcker, filmer m.m. om anhörigskap (finns med i den tryckta boken, men fick inte plats i ljudboken).

Här hittar du frågor för reflektion och samtal till bokens olika kapitel (i utskriftsvänligt pdf-format, att exempelvis användas i en studiecirkel).

Här nedan kan du lyssna på en intervju om boken från releasefesten på Det fria ordets hus i Växjö den 22 maj 2022:


Några läsarreaktioner om Anhörig i ett hav av känslor

Vilken fantastisk bok du har skrivit. Jag slukade den på tre dagar, så engagerande är den. Du utgår från dina egna tunga erfarenheter men får det att bli allmängiltigt och passa in på alla som har liknande upplevelser. Det känns som om det handlar om mig och mina nära och kära. Med en son som under hela livet haft – och har- mycket särskilda behov och en älskad man som går allt djupare in i demensen, så är det inte svårt att identifiera sig med den resa du har gjort och gör med dina närmaste. Jag hoppas att din bok får stor spridning och att den får den uppmärksamhet och den uppskattning som den så väl förtjänar.

***

Du lyckas vara djupt personlig, ärlig, öppen och samtidigt rak, saklig och osentimental när det behövs.

***

En kvinna jag mötte berättade för mig om din bok. Hur oändligt mycket den betyder nu när hon läser den tillsammans med sin man som hon vårdar. Hon hade tacksamhetstårar i ögonen. Hon älskar allt med den och den ger henne så mycket kraft och vägledning. Tänkte jag ville berätta det för dig. Tack för att du skriver de böcker du gör, för att du är envis, använder dina erfarenheter och tråcklar samman ord till meningar som gör skillnad och ger mening i situationer som är svåra.

***

Vill bara säga att jag är så glad för din bok! Jag använder mig av den när jag pratar med anhöriga enskilt i olika sammanhang och också när jag träffar grupper. Jag brukar använda din fina beskrivning av ”vandringsstavarna” och samtala kring dem. Så tack så mycket för att du så bra har formulerat det som är så viktigt!

***

Tack för en otroligt viktig och välskriven bok!

***

En jobbig, tuff, svår och mycket viktig bok. Det är lätt att glömma att människor runt omkring oss kan ha ett rent helvete att ta sig igenom varje dag, när någon anhörig med enorma behov tar all tid, energi och kraft. Boken är helt fantastiskt bra och ger otroligt bra tips, information och inspiration för livet som anhörig. Läs eller lyssna, det är helt klart en bra investering i ren och skär livskunskap.

***

Vilken gediget och viktigt arbete du har gjort.

***

Tack för att du har skrivit den här boken. Svenny Kopp [autismforskare] och du hjälper mig att hantera en periodvis nästan outhärdlig vardag. Jag vet självklart sedan långt tidigare att vi inte är ensamma med vår situation men att se det på pränt på det här välstrukturerade och välskrivna sättet gör det verkligare och lättare.

***

En mycket bra bok som alla borde läsa.

***

Boken kommer att vara guld värd i vår anhöriggrupp!

***

Jag läser varje dag och ler och gråter om vartannat.

***

Tack för din hjälpsamma bok, mycket igenkänning och många konkreta tips!

***

Din bok som jag köpte är SÅ BRA. Jag är imponerad av hur mycket bra saker du fått med.

***

Mycket informativ men framför allt supportiv!